Projects & Clients

FEATURED PROJECTS 
 
Project Title: Pearce Creek Confined Disposal Facility
Location: Earleville, MD 21919  
Project Description: This project for the Philadelphia District of the US Army Corps of Engineers, Civil Works Division is the rehabilitation of a 260+ acre formerly-used dredged materials disposal site to current standards. The work consists of providing, installing, and removing all soil erosion control measures; clearing and grubbing; demolition of a sluice structure, outflow pipes, and geogrid; excavation, backfilling, filling, and installation of geomembrane, geogrid, geocomposite, and geotextile; construction of outflow pipes and an outlet channel; construction of a concrete slab and installation of a sluice structures; construction of gas vents and collection system; installation of settlement plates; surveying after subgrade construction and after final construction.  
Sealaska Constructors, LLC worked with the client to develop the work plan and specification requirements. Through this process, we were able to identify cost savings to keep the project within the Government’s budget. The majority of the work is weather sensitive and had to be completed during the drier months of the year. This requires a 6-day a week schedule throughout the project in order to meet the contract completion date.  Work consists of stripping the existing vegetation, demolition, and replacement of existing storm structures. Existing cut material is screened and processed for cover over the liner. An HDPE Liner was installed with anchor trenching and vents. The liner was covered with the screened cut material. Once completed, this project will enable the government to store dredged materials from the Chesapeake Bay, including heavy metals, without adversely affecting the quality of local groundwater.  Project is currently on schedule and on budget.
 
 
Project Title: Repair & Renovate Bldg. 101, 143rd Secure Facility (SCIF)
Location:  Camp Murray Air Guard Station, WA 
Project Description: Sealaska served as the prime contractor for the design-bid-build remodel of Building 101 at Camp Murray Air National Guard Station, WA.  7,900 SF of existing administrative and maintenance space within the facility was renovated to provide a Sensitive Compartmentalized Information Facility (SCIF) to enable the new cyber mission of the customer.  The project work included updating and expanding the HVAC system, upgrading electrical power, installation of fiber communications, and installation of a raised floor throughout.  In addition to the work in the SCIF, the project included installation of a new fire suppression system and thermoplastic membrane roof for the entire 27,900 SF facility.  A single secure vestibule was constructed to provide controlled access for the SCIF area of the building and an intrusion detection system was installed.  The controlled entry also included a new accessible ramp for disabled employees and visitors. During construction the non-SCIF portion of the facility remained occupied and construction was coordinated to minimize the impact on occupants.  Temporary office trailers were also provided to house the displaced military and federal employees.  With exception of emergency exits, all door, window, and louver openings were filled with masonry to match existing exterior and interior STC rated walls on the SCIF envelope were constructed floor to roof and all penetrations were sealed to ensure security.  Due to the presence of lead and asbestos containing materials, abatement was conducted in before the start of new construction.  All new finishes were supplied including suspended acoustical system and gypsum board ceilings; bathroom partitions and fixtures; ceramic, VCT, and carpet tile floors; ceramic tile wainscot and painted walls; and casework.  Due to the secure nature of the facility, one of the unique aspects of the project was that all contractor personnel were badged in and out of the facility and cell phones were not permitted inside the work area.  For this reason advanced planning and communication with subcontractors and the customer were key components to the successful execution of project work.
 
 
Project Title: FCI Danbury, Camp & Entry Buildings
Location: Danbury, CT 
Project Description: This project at Federal Correctional Institution, Danbury constructed two new facilities and supporting infrastructure to the prison campus.  The 22,000 square foot camp housing building provides housing for 192 low security female inmates.  The 4,500 square foot entry building functions as a screening area for visitors and correctional staff and serves as the entrance to the fenced compound.  Both facilities are pre-engineered metal buildings with standing seam metal roofing.
 
The camp housing building is located at the top of a hill overlooking the rest of the campus outside of the fenced area of the compound.  The building site was graded to slope to a new storm water drain and a storm water retention pond was installed.  A 300 foot long asphalt access drive for large vehicles was paved from the entry road to the building.  Concrete pedestrian walkways switchback down the hill to the parking lot.  Due to shallow bedrock below the building footprint, a combination of rock hammer, drilling, and blasting was required to prepare for the foundation footings and ensure proper slope for utilities.  Water, sewer, fire suppression, and gas lines were extended nearly 500 feet to the building, while electrical and communications infrastructure was trenched in from the main lines located ¼ miles down the road.  A 400 kilowatt emergency generator and automatic transfer switch were installed outside the building.  Work in the restrooms included plumbing of 24 showers, 21 sinks, and 27 toilet fixtures including ADA compliant stalls.  Mechanical equipment included three 10 ton split systems, two water heaters with 1500 gallon storage capacity, six washers, and six dryers.  Fire suppression sprinklers are installed throughout the facility.  While finishes are ordinary paint and VCT, features that are unique to the facility include prison rated doors, drains, and phone kiosks.  Functional areas inside the building include the open bay dormitory, officer’s station, exam room, storage, laundry/vending, email room, hair grooming, and three offices in addition to electrical and mechanical rooms.
 
The camp entry building features a spacious lobby, visitors waiting area, entry areas, message center, electronics room, and 5 private ADA restrooms in addition to the mechanical and electrical rooms.  Located near many of the existing buildings, the utility runs were much shorter than for the camp housing building.  The building is fully sprinkled and heating and cooling is provided by two 4 ton split systems.  
 
 
Project Title: Repair Motor Pool 19012 and Battalion HQ 24002
Location: Fort Hood, TX 
Project Description: This design build project was for repair and reconstruction of three (3) Motor pool Complexes at Fort Hood, Texas.  Work included interior and exterior finishes, mechanical, electrical, plumbing and fire sprinklers, windows, doors and hardware and new infill construction.  The 35% design concept was provided by the government and the design team developed 60% and 100% drawings and specifications before the final design was approved.  A design charrette was conducted shortly after the project kickoff meeting and a design review meetings with critical members of the design team and government review team were held after each round of design to ensure that all RFP requirements were addressed to the satisfaction of the customer. 
 
The Flagship Motor pool Complex Renovation project was designed to service soldier vehicles in the simplest and most efficient manner possible. The upgrades also needed to meet anti-terrorism force protection (ATFP) standards, life and safety standards and to accommodate modern vehicles, overhead cranes and improve motor pool installation status report (ISR) ratings to “green” condition. The project required the design and complete renovation of three key complexes on the base. The buildings were unusable in their current condition. Major repair to the interior and exterior of the buildings was required including structural repair and roofing; new administrative space was created with the addition of a second floor to each building and the supply areas, latrines, new personnel doors/hardware, and windows were upgraded to meet ATFP standards.  Infrared heating was installed and the ventilation systems were upgraded in the vehicle bays. Additionally, electrical power and lighting, mechanical and plumbing/fire-sprinkler systems, including 
 
HVAC, were all upgraded to compliance with current fire/life safety standards and provided force protection.
 
 
PROJECT PORTFOLIO 
The Sealaska construction team has managed a broad project portfolio and delivered desirable final products to a host of agencies in locations across the U.S. The table below provides a brief overview of our Team’s additional project experience.
 
 
 
REPRESENTATIVE CLIENTS
US Army Corp of Engineers
Federal Bureau of Prisons
National Guard
National Oceanic and Atmospheric Administration
Center for Disease Control and Prevention
US Forest Service
Naval Facilities Engineering Command